FTP

FTP
Ftp komutları 4 karakterden oluşur, karşıdan gelen cevaplar 3 hanelidir.( smtp de olduğu gibi) burada da user ve password vardır. klasörler arası gezinmeyi sağlayacak, dosya indirmeyi, dosya göndermeyi sağlayacak yapılar bulunmaktadır.
ftp protokolünün çalışması birden fazla port üzerinden gerçekleşir. Komutlar için bir port, veri için bir port kullanılır. Iana 21 no’lu portu ftp ye atar. Bu ftp için bir avantajdır. İstemci ve sunucu belli bir port üzerinden iletime geçiyor. Komut verilince ek bir port üzerinden bağlantı açılıyor, aktarım komut portundan değil ek porttan gerçekleştiriliyor.
İletimin nasıl sonlanacağı, veri aktarımının nasıl kesileceği büyük bir problem oluşturabilmektedir. Bu sorunu şu şekilde çözebiliriz; veri aktarımım yaparken eğer komut portu boştaysa veri aktarımını istediğimiz zaman kesebiliriz.
ftp daha çok bir sunucu sistemine dosya göndermek için kullanılır. FTP bize sunucu üzerindeki dosyalarımızı silme, güncelleme ve yeni dosya oluşturma olanağı sunmaktadır.
ftp konsol tabanlıdır, klasörler arası gezinmeyi sağlayan, dosyaların özelliklerini incelemeyi sağlayan komutları vardır. klasörler arası gezinme unix tipidir. Temel başlangıç olan kök klasörü vardır ve unix tipi slashlar kullanılır.
Kullanıcı authentication kullanılır. Yani kullanıcı adı ve şifre vardır. Fakat bu yetki herkesin kullanımına açık yani anonim olan yerlerde sorun oluşturmuştur. Bu sorun şu şekilde çözülmüştür; Bir çok FTP sunucusu, kullanıcı ismi ve parola olmadan erişim için "anonim FTP" (anonymous FTP) desteği verir, bu kullanım için kullanıcı adı olarak anonymous parola olarak ise bir e-mail adresi girilmesi gerekmektedir.
Günümüzde ftp birçok sistemde sunulur. Microsoft Windows ile verir. Unix sistemleri ile de verilir.
Dezavantajı Birden fazla port kullanıldığı için problemlerle karşılaşılır. Bildiğimiz gibi ftp’de tek bir işlev için 2 port kullanılır. Bu yüzden de daha fazla bellek ve zaman kullanımı gerektirir. Dosya aktarımı sağlayan protokoller arasında en çok sistem kaynağını harcayandır dememiz mümkündür.
ftp tanımlanırken asıl amacının dosya indirmekten başka bir klasör yapısı içinde gezinmek olduğu belirtilir.
ftp de oldukça fazla sayıda komut bulunmaktadır. Yukarıda da söylediğimiz gibi genel olarak unix komutları kullanılır. ftp’de kullanıcı adı ve şifre girilir. Dosya istemeden önce port bağlantısı gerçekleştirlir. Daha sonra klasörler arasında cd komutu ile gezdikten sonra dosyayı isteriz. Anlaşılacağı üzere çok komut kullanılmaktadır.



FTP nin yapısı ve tüm özellikleri unix özelliklerine dayalıdır. Filezille basit bir dosya sunucusudur.
Filezillada:
FXF:
Bu teknoloji sayesinde sunucular arasında aktarımı otomatik olarak gerçekleştirir.
Hız Limitleri: download upload için hız belirleyebiliriz.
Modz: Veriyi gönderirken sıkıştırma formatı ile karşı tarafa gönderebiliriz. Çıkıştırma modz yi aktifleştirdiğimizde işlem gücü gerekecek. Min. Yada max. Sınırları ile sıkıştırma boyutunu ayarlayabiliriz.
Otomatik Ban: yasaklama belirli bir süre kadar hizmet almasını engelleyebiliriz.
Shared Folder: Bu kullanıcı giriş yaptığında o klasörlerde işlem yapabilir. Yetkilerini tanımlayabiliriz. Okuma, yazma…
Kullanıcı için hız limitleri tanımlayabiliriz.
FTP istemcisi kuruyoruz:
List:
Klasör içerini görmüş oluruz.
PASV: Dosya aktarımına geçer.
Retr: Komutu ile dosya indiriyoruz.
STOR: komutu ile karşı tarafa dosya gönderiyoruz.