Dns

Bazı servisler ip adreslerinin DNS adresine ihtiyaç duyabilirler.
Ters DNS sorgusu: DNS sunucusu herzaman isim/IP çözümlemesi yapmaz. Eğer uygun bir şekilde kurulursaIP/isim çözümlemesi de yapabilir. Yani bir DNS sunucuya IP adresi verip, karşılığında isim de alabiliriz. Buna ters sorgulama (inverse query) denilir. her ip’nin bir DNS eşdeğeri olmalıdır. Eğer servisleri kullanıyorsak servis sağlayıcılar yapar bunları. Çok domainli bir yapı içerir.
Bölgeler
DNS ad alanın bir kısmına bölge (zone) adı verilir. Bölgeler bir DNS sunucusu üzerinde saklanan kayıtlara karşılık gelir. Her bölge genellikle bir etki alanına bağlıdır. Etki alanları ise ad alanın bir koludur (branch). Etki alanları kayıtlarla ilgilidir. Bir bölge çok sayıda etki alanını da içerebilir. DNS sisteminde yer alan bir DNS ad alanı bölgelere bölünür. Bölgeler bir ya da daha çok DNS etki alanları hakkında bilgi saklarlar.
Bölgelerle etki alanları arasında ne fark vardır? Bölge, tek bir etki alanı için yaratılan bir veritabanıyla başlar. Bir bölge ise veritabanı dosyası ana makine (host) adlarının IP adreslerini saklar. Bir alt etki alanı ekleneceği zaman orijinal bölge kayıtlarında yer alır ya da diğer bir bölge gönderilir.
Örneğin sirket.com etki alanı tek bir etki alanı olarak yapılandırılmıştır. Bunun dışında alt etki alanları da aynı bölge de olabilir ya da diğer bölgelere atanabilir.
Zone Türleri Açıklama
Standart Birincil Bölge veritabanı dosyasının master kopyası. Bölgenin
yaratıldığı bilgisayarda yer alır.
Standart İkincil Bölge veritabanı dosyasının bir kopyası (replikası). Bu dosya ana DNS
sunucu üzerinde ya da diğer DNS sunucularında yaratılır. Dosya Read
only’dir.
Active Directory Tümleşik Active Directory içinde saklanan bir bölge veritabanı dosyası. Active Directory çoğaltma işlemi sırasında bölge veritabanı da güncellenir.

** DNS sunucuları birden çok olabilir. Örneğin; www.google.com için 2’den fazla dns sunucusu bile olabilir.
Birden fazla bilgisayarın aynı hizmete cevap verdiğini düşünelim. Bir tanesinde yaptığımız değişiklik hepsine kopyalanacak mı? Bütün sunucular değişiklikleri nasıl kaydedecek? Bu durumlarda sunucuları iki başlık altında toplayabiliriz; birincil yetkili sunucu ve diğer sunucular.
Birincil yetkili sunucu: otorite başlangıcı denir. Değişiklikler burada yapılır ve diğerlerine kaydedilir. Değişiklikler diğer sunuculara kopyalanır.
** DNS sistemlerinde bilgisayar isimlerine lakap veya takma ad kullanılabilir. www. Google.com adresi için www hizmeti veren bilgisayarın adı www’dir. Ağ için bu hizmeti verecek bilgisayarın adının www koymalıyız. Başta da söylediğimiz gibi DNS sistemlerinde bilgisayar isimlerine lakap veya takma ad kullanılabilir. Bir www isteği geldiğinde bu bir lakap bilgisayarın gerçek adı bu denir.
CNAME: lakap anlamına gelir. DNS’de bilgisayar isimlerine lakap veya takma ad kullanılır. www isteği gelirse, bu bir lakap bilgisayarın gerçek adı budur deriz.
İleriye doğru arama: DNS adından ip adresinin elde edilmesine denir.
Geriye doğru arama: ip adresinden DNS adının elde edilmesidir.
Bir DNS bölgesinde birden fazla sunucun olabilir. DNS udp kullandığı için bu şekilde bir yedeklemeye ihtiyaç duymaktadır.
Birincil sunucu: Bu sunucu DNS kayıtlarının ve etki alanın yapılandırma dosyalarının ana kopyasını saklar. Asıl değişiklikler burada yapılır.
İkincil sunucu: Bu sunucu birincil sunucudan aldığı DNS kayıtlarının bir kopyasını saklar. Güncelleme işlemi bölge aktarımı ile yapılır.
İkincil sunucuların yararları:
· Fault tolarance ( hata giderme)
· Geniş alan ağlarındaki trafiğin azaltılması.
· Bölgenin birincil sunucu üzerindeki yükün azaltılması.

Dinamik güncelleştirme:DNS istemcisinin kendi A( address) ka nak bilgisinde bir değişiklik olduğunda DNS server’a bildirilmesi anlamına gelir. Yani bir bilgisayarın ip adresi değişince onunla ilgili kayıt otomatik olarak değişir.
SOA: yetki başlangıcı. Domain bilgilerini içeren DNS ad sunucusunu tanımlar. Bir tanedir.
NS: Domain içindeki DNS ad sunucularının Adlarını listeler. Yedek sunucudur.
A (host): Bir host (bilgisayar) adını bir IP adresine çözer.
MX kaydı: Mail Exchange kayıtları, e-postaları etki alanı sunucularına yönlendirir ve öncelik sırasına göre listelenir. Posta birincil öncelik kaydı kullanılarak gönderilemezse, ikincil öncelik kaydı kullanılır, bu da gerçekleştirilemezse aynı şekilde bir sonraki öncelik kayıtları kullanılır.
PTR: Bilgisayar IP adresini bilgisayar ismine eşlemek için kullanılır. Tam tersini ise STR yapar.